22 de maig del 2013

Explicació de l’escut de Segura:


Sobre un fons amb les quatre barres de la bandera catalana.
Contornejat en color blau cel, símbol de protecció. Retallat per la part superior per la torre d’un castell en record del castell al voltant del qual sembla ser que es formar el primer assentament de cases. Aquest podria ser un dels orígens del topònim “Segura” del nostre llogarret, és a dir, que provingués de la seguretat que proporcionava dit castell(1). 
A la part inferior de l’escut hi apareix el cérvol de la família dels Cervera, doncs el castell de Segura, així com el de Savallà i altres havien estat vassalls d’aquesta  família de Cervera.
Una altra de les hipòtesis de l’origen del topònim “Segura” aplicat a casa nostra, és que provingués de l’assentament de la família Segura (cognom d’origen basc) que segons diferents fonts s’estén per Guipúscoa, Navarra, Llevant i també per el nord de Tarragona i sud de Lleida, fent clara referència a la nostra zona geogràfica.  En honor a aquesta teoria, l’escut porta en la seva part central una creu florejada amb les flors de Llis, i envoltada de 4 trespeus. Aquests símbols apareixen en l’escut heràldic de la família Segura. La creu amb les flors de Llis simbolitza el bon fer, l’arbre de la vida, la il·luminació i la resurrecció. Els trespeus de color blau cel son símbol de la llar i de la seva protecció.

Vàrem dubtar de canviar la creu de Llis per la creu de Malta dels cavallers hospitalers, doncs la protecció del castell va estar encomanada durant molts anys a aquest ordre, però ens va semblar que tant per respecte al seu origen (doncs, com hem dit, ja apareix a l’escut d’armes dels Segura), com pel seu significat de bon auguri, (més proper al nou paradigma de canvi de la nova era) (doncs no hem de oblidar que aquest escut ha estat creat l'any 2013, mirant amb respecte la història i el passat, però també amb il·lusió i esperança cap al futur) ens va semblar més adient conservar la creu florejada.
Tot plegat sobre un fons de color blanc, símbol de puresa, pau i confort.

(1) El castell, d'estil romànic, data del S.XII.

1 comentari:

  1. Hola, sabieu que al Ripollès també existeix un castell de Segura ? I una mica més amunt, prop de Tuchan, ja a l'estat francès hi ha també el castell de Segura prop del poble de Segura (ara anomenat Ségure). Sembla ser que la majoria de cognoms Segura catalans provindrien de l'emigració d'occitans d'aquelles terres i no del Segura vasc. A més, al costat de Foix, també a Occitània, hi ha un altre poblet anomenat Ségura.
    Salut !

    ResponElimina

TANCA L'AIXETA

TANCA L'AIXETA
A Segura hi ha una fuita d'aigua